23 dingen over afdelingsblogs

In deze on line workshop onderzoeken we in 23 ‘dingen’ hoe je je afdelingsbesturen kunt helpen een goede blog op te zetten en er een boeiend werkinstrument van te maken.

Opzet

Een weblog, ook wel blog genoemd, is een eenvoudige en makkelijk te onderhouden website waarop regelmatig – soms meerdere keren per dag – nieuwe bijdragen verschijnen en waarop de geboden informatie in omgekeerd chronologische volgorde (het nieuwste bericht verschijnt bovenaan) wordt weergegeven.

Het bijhouden van een persoonlijke blog is voor veel mensen een vaste activiteit geworden, maar daar gaat het in deze workshop niet over. We benaderen het onderwerp eerder vanuit organisatiestandpunt: welke rol kan blogtechnologie spelen in de methodische mix van onze vereniging of organisatie?

Anders gezegd:

  • Hoe kan een blog de communicatie tussen bestuur en leden bevorderen?
  • Hoe kan een blog de zichtbaarheid van onze vereniging in de gemeente verhogen?
  • Hoe kunnen we via onze blog nieuwe mensen aantrekken en nieuwe activiteiten ontwikkelen?

Voor wie?

Deze blog richt zich op de eerste plaats tot wie verantwoordelijk is voor afdelingswerking in verenigingen en bewegingen.  Ook voor kadervormingsverantwoordelijken en communicatiemedewerk(st)ers kan dit programma interessant zijn.

Het accent ligt op de agogische en methodische aspecten. Specifieke technische kennis is niet vereist;  goed overweg kunnen met computer en internet volstaat.

Hoe gaat het in zijn werk?

De blog is bedoeld als hulpmiddel om je stap voor stap te begeleiden bij het ontwikkelen van activiteiten rond afdelingsblogs.  De bedoeling is dat je, naarmate je verder gaat in het programma,  de resultaten van je oefeningen, verslagen en commentaren op deze blog publiceert. Maak bij elke oefening die je maakt een kort verslag waarin je uitlegt wat jij eruit geleerd hebt. Vertel wat je er goed aan vond, hoe je het al of niet zou kunnen toepassen binnen je eigen werk. Op die manier leren de andere deelnemers immers ook van jou, en omgekeerd, jij van hen: een belangrijk aspect van web 2.0.

Reken op 1 à 2 dagen om de 23 dingen grondig te verwerken. Het voordeel is natuurlijk dat je zelf kan bepalen wanneer je er tijd voor vrijmaakt.

Voor ondersteuning en coaching kan je ook terecht op het Socius Netwerk. Registreer je op www.socius.be en schrijf je in de groep e-vormingswerk in.

Copyright

Het ’23 dingen’ model waarop dit on line zelfstudieprogramma is gebouwd is ontleend aan Helene Blowers van de Public Library of Charlotte Mecklenburg County, USA.

Creative Commons License

Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.