19. LinkedIn: professionele netwerken

LinkedIn is een sociaal netwerk dat zich in hoofdzaak richt op het onderhouden van professionele connecties. Dus een puur zakelijk netwerk, geen Facebook. Waarom zou je daar aan meedoen?

LinkedInHet maken van nieuwe contacten, dus buiten je eigen traditionele netwerk, begint tegenwoordig vaak achter de computer. LinkedIn is een prima basis om nieuwe contacten te leggen, deel te nemen aan discussies binnen je eigen vakgebied of antwoorden te vinden op bepaalde vragen.

  • Op de eerste plaats is LinkedIn bedoeld om contacten leggen met mensen die op een bepaald gebied expert zijn. En dat is niet beperkt tot ons eigen land. Het is  zinvol om ook eens meningen te horen van mensen uit andere landen. Dat helpt om je blik te verruimen. Mensen die aan dat netwerk verbonden zijn, willen juist graag veel kennis delen. En dat is een enorm pluspunt van dergelijke sociale netwerken.
  • Daarnaast is LinkedIn interessant omwille van de groepen die binnen de site tot stand komen rond verschillende onderwerpen en waar je zelf lid van kunt worden. Je kan ook zelf zo’n groep oprichten.

LinkedIn groepen

Op deze manier leg je een netwerk aan van waaruit je op een informele manier van anderen kunt leren en je eigen (impliciete) kennis met anderen kunt delen.

OPDRACHT

  • Lees het artikel op de Socius Kennisbank.
  • Maak een account aan op LinkedIn en nodig mensen die je professioneel kent uit om toe te treden.
  • Doe een group search om te zien welke groepen voor jou interessant zijn om te volgen. Schrijf je op een paar van deze groepen in.