20. Je eigen professioneel netwerk opzetten

Grou.ps, Ning en Yammer zijn websites waarop je je eigen sociaal netwerk kunt opzetten. Je kunt ze vergelijken met Facebook of met LinkedIn.

Er zijn, bekeken vanuit het standpunt van kennismanagement, wel enkele belangrijke verschillen:

  • Het gaat verder dan enkel contacten leggen en nieuwtjes uitwisselen, zoals Facebook dat doet;  deze platformen bevatten een gamma van tools die voor kennisdelen geschikt zijn, zoals blogs, wiki’s en forums.
  • Je beheert zelf het netwerk; je kunt dus kiezen om bepaalde modules aan- of uit te schakelen, in functie van de doelstellingen die je met je netwerk beoogt.
  • Je kan deze platformen veel gerichter gebruiken: enkel je eigen medewerkers/leden/cursisten toelaten; specifieke groepen opzetten in functie van een precieze doelstelling, bijvoorbeeld een groep voor medewerkers, een andere voor (ex-)cursisten van een bepaald cursusaanbod…
  • Je kan de layout van je pagina’s personaliseren, afstemmen op de huisstijl van je organisatie.

Dat alles maakt dit type platformen tot een geschikt instrument voor kennismanagement: het past vooral in een flowbenadering: het delen van impliciete kennis via netwerkvorming. Het leuke is dat ook stock-elementen hun plaats krijgen: blogs en forums als opslagplaats van gedeelde kennis, RSS om kennisbronnen van buitenaf binnen te halen.

Het bijzondere aan Yammer is dat je er enkel gebruikers in kunt toelaten die over een emailadres van de organisatie beschikken. Zo kunnen medewerkers ideeën uitwisselen met collega’s in een veilig privé-organisatienetwerk. Ze kunnen in groepen samen werken aan teksten, documenten delen en feedback geven en krijgen.

Reacties

  1. kurtjacobs zegt:

    Wij hebben met alle communicatiemedewerkers van Vormingplus een eigen NING: http://herken.ning.com. Bij het ‘tabblad’ discussies (helemaal onderaan, een duidelijk pictogrammetje) kunnen we aangeven of we op de hoogte willen blijven van nieuwe discussies / nieuwe blogteksten die online worden geplaatst. Dat is mooi meegenomen, het zet me meteen aan om nog eens naar het ukje te gaan kijken.

    De NING op zich gebruiken we om ervaringen en interessante weetjes uit te wisselen. We hebben ook een Vormingplus-Delicious-account die we in deze NING binnentrekken. Ook SoCiuS-nieuws zit als een widget in het geheel… zo blijven we mooi op de hoogte