Paul Verhaeghe gaat dieper in op de factoren in de samenleving met een grote impact op psychologische moeilijkheden van mensen, zoals burn-out of depressie. Ook binnen het sociaal-cultureel werk neemt het fenomeen toe. De moeilijke combinatie werk-gezin, een dalende waardering vanuit de maatschappij in de vorm van het verminderen van subsidies, … het zijn maar enkele tendensen die een niet te negeren invloed hebben op het functioneren en welbevinden van professionals in de sector.
Verhaeghe geeft een duidelijke visie op de maatschappelijke oorzaken waardoor nadenken over oplossingen een andere richting kan en moet uitgaan. En welke rol is er weggelegd voor sociaal-culturele organisaties en professionals in het bestrijden van burn-out?
Paul Verhaeghe is van opleiding klinisch psycholoog, van vorming psychoanalyticus. Zijn eerste doctoraat (1985) handelde over hysterie, zijn tweede (1992) over psychodiagnostiek. Hij werkt als gewoon hoogleraar aan de universiteit van Gent. Sedert 2000 gaat zijn belangstelling vooral naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden. Paul Verhaeghe is auteur van de boeken ‘Autoriteit’ en ‘Identiteit’.