“Bij sociale innovatie wint iederéén”

Op 7 oktober hield Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten de Sociale InnovatieFabriek boven de doopvont. Tegelijk stelt ze 20 projecten van sociale innovatoren voor die op een verfrissende manier antwoorden bieden op maatschappelijke behoeften.

socialeinnovatieMeteen een voorsmaakje van wat we mogen verwachten van de Sociale InnovatieFabriek: “We hebben iedereen nodig om mee het hoofd te bieden aan uitdagingen als vergrijzing, verstedelijking en kinderarmoede. Innovatie begint bij mensen, en moet ook voor mensen zijn.”

Bij ‘innovatie’ denken we al eens spontaan aan laboratoria en computerchips. Maar innoveren is ook op vernieuwende manieren de uitdagingen in onze samenleving aanpakken. Nieuwe pistes vinden om problemen of maatschappelijke noden aan te pakken als vereenzaming, vroegtijdige uitstroom in het onderwijs, stijgende kinderarmoede en gebrek aan kinderopvang. Die uitdagingen zijn zo groot, dat onze hele maatschappij erbij betrokken moet worden.

Ingrid Lieten: “Innoveren in de manier waarop we samen leven, wonen, werken, onderwijs krijgen of participeren in onze samenleving is de boodschap. “Ons innovatiebeleid wil de samenleving zélf ideeën laten aanreiken en uitwerken die een grote impact kunnen hebben op de leefbaarheid in onze steden en gemeenten. Innovatie borrelt elke dag op vanuit de wijken, het middenveld en de vrijwilligersorganisaties. Een voorbeeld: vroegtijdige schoolverlaters raken moeilijk aan werk, maar via innovatieve leertrajecten – bijvoorbeeld via sport – kun je hen toch bereiken. Zo worden ze opnieuw betrokken en blijven ze zich verder ontwikkelen. Ze verhogen hun kansen op de arbeidsmarkt, wat op zijn beurt weer een impact kan hebben op de sterk stijgende jeugdwerkloosheid.”

“Ideeën en kansen liggen voor het rapen en kunnen betaalbare én duurzame oplossingen bieden. Daarom heb ik van sociale innovatie een prioriteit gemaakt. Om sociale innovatie in Vlaanderen op gang te trekken, heb ik een projectoproep gelanceerd. Die oproep stond in teken van inclusie en stedelijkheid, maar ook projecten rond democratische verdieping en het gebruik van duurzame producten werden weerhouden. Vandaag geven we het officiële startsein van de Sociale InnovatieFabriek en van de geselecteerde projecten”, vertelt minister Lieten. “En daarmee het startschot voor een nieuwe dynamiek in Vlaanderen die nu voor het eerst gedragen wordt door een breed veld van middenveld en ondernemers.”

“Sociale innovatie is in Vlaanderen relatief nieuw, maar wint snel terrein. Dat merkten we onder meer aan het succes van de EWI-projectoproep. We kregen maar liefst 137 voorstellen. 20 werden geselecteerd door een onafhankelijke groep van experten. De nood om creatief om te gaan met knelpunten in onze samenleving is groot. De kern is dan ook: onze samenleving en haar burgers versterken door in de maatschappij aanwezige ideeën op te pikken –en zo sociale uitdagingen doeltreffend aan te gaan. We gaan alle ideeën uittesten op hun haalbaarheid en verder uitwerken, zodat ze opgenomen kunnen worden door het beleid of in de markt”, besluit de minister.

>> De 20 projecten van de laureaten van de EWI oproep sociale innovatie vind je hier.

Sociale InnovatieFabriek: “Meer succesverhalen helpen ontstaan”

De kersvers geopende Sociale InnovatieFabriek zal een toonaangevende rol spelen bij het stimuleren van sociale innovatie en sociaal ondernemerschap in Vlaanderen. Daarbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen innoverende ideeën van maatschappelijke organisaties of vanuit het bedrijfsleven, waar sociale innovatie ook voor succesverhalen zorgt. Organisaties en ondernemers met realistische, relevante en vernieuwende ideeën voor maatschappelijke uitdagingen kunnen hun prille concept laten toetsen bij de Sociale InnovatieFabriek. Gratis, maar wel op basis van een ‘voor wat hoort wat’-gedachte waarbij de innovator zijn ervaring en interesse achteraf ook gebruikt om andere innovatoren te ondersteunen.

Kaat Peeters, directeur van de Sociale InnovatieFabriek: “Om succesverhalen te realiseren en te zorgen dat geen idee onbenut blijft, promoot, ondersteunt en begeleidt de Sociale InnovatieFabriek innovatie en sociaal ondernemerschap. Als hét kennisnetwerk over sociale innovatie in Vlaanderen willen we onze innovatiecultuur versterken. De toestroom voor de opening van de Fabriek – we verwachten 300 gasten – én de tientallen innovatoren die ons al voor onze start lieten weten een beroep te willen doen op het netwerk van de Sociale InnovatieFabriek, bewijzen dat de vraag enorm is. Vanuit elke hoek.”

Bron: Persbericht Sociale InnovatieFabriek, 7 oktober 2013

Laat wat van je horen

*