Tijdens het Innovatiefestival van 22 mei zal Frederik Lamote, onderzoeker en oprichter van het platform Growfunding/BXL tekst en uitleg geven bij de manier waarop dit platform als hefboom kan fungeren voor sociaal-culturele praktijken in de stad. Growfunding, zegt u?
Crowdfunding
Crowdfunding is een alternatieve financieringsvorm om projecten te steunen. Wanneer je een project wil financieren ga je meestal naar de bank om een kredietaanvraag te doen of zoek je naar subsidies bij de overheid om zo een startkapitaal te verkrijgen. Crowdfunding werkt zonder deze kredietinstellingen of subsidiërende overheden en verloopt via een direct contact tussen investeerders en initiatiefnemers. Het is een concept waarbij iedereen die zich betrokken voelt bij een project, kan investeren om zo het doelbedrag dat nodig is te bereiken. Wanneer dit behaald wordt, kan het project van start gaan. Zo niet, krijg je automatisch je donatie integraal teruggestort.
Crowdfunding betekent dus letterlijk ‘funding’ door de ‘crowd’ of het ‘publiek’ en staat voor een sociale en menselijke manier van lenen, investeren en sponsoren. Daarnaast kan je met crowdfunding ook netwerken verbinden. Je kan mensen samenbrengen en ideeën verspreiden door samen te bouwen aan een project in de nabije omgeving. Het is met andere woorden een instrument om een financieel én sociaal draagvlak te realiseren voor kleine en minder kleine projecten. Toch kan de manier waarop crowdfunding georganiseerd wordt zeer sterk verschillen omwille van de principes die de praktijken hanteren of de context waarin ze plaatsvinden.
Growfunding
Een inspirerend voorbeeld is Growfunding/BXL. Dit is een praktijkgericht onderzoeksproject waarbij men inspirerende stadsprojecten wil financieren en netwerken verbinden, zowel virtueel en reëel, formeel en informeel, sociaal en financieel. De stad Brussel staat hiervoor centraal. Growfunding/BXL wil een boost zijn voor bottom-up werken. Er wordt niet geredeneerd in categorieën of disciplines, vooral de stad is belangrijk. Growfunding/BXL is meertalig, laagdrempelig en zorgt voor nabijheid. Het systeem van attenties en donaties brengt projecthouders en donateurs samen rond een concreet project in hun stad. Er gaat daarbij veel aandacht naar de attenties, om zo het participatief element te vergroten en donateurs dicht bij het project betrokken te houden. Ten slotte zet het platform ook in op het creëren van relaties en vooral op een ‘surplus sociale’.
Op vrijdag 14 februari jl. trok de Socius-Karavaan naar de Brusselse Beursschouwburg om zich te herbronnen over diverse vormen en platformen van crowdfunding, waaronder ook Growfunding/BXL. Klik hier voor hun reisverslag.
Laat wat van je horen