“Het is niet fout om af en toe te mislukken”

VELT slaagt er in om innovatie tot een thema te maken op medewerkers- én op bestuursniveau. Riet Janssens vertelt Socius hoe en waarom de ‘Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren’ de weg naar innovatie heeft ingeslagen.

 

RietJanssensVelt is van bij de start betrokken geweest bij het innovatietraject van Socius. Speelt dit traject een grote rol bij de manier waarop jullie met innovatie omgaan?
Riet Janssens: “We waren achteraf bekeken al veel langer bezig met innovatie. Maar vaak zonder dat we het echt beseften. Het innovatietraject heeft ons bewuster doen omgaan met innovatie. Het heeft ons meer alert gemaakt. Het is een belangrijke stap geweest om als organisatie ook formeel in te zetten op innovatie. Door deel te nemen aan verschillende tafels hebben we ontdekt dat we eigenlijk al goed bezig zijn: ik denk dan aan ‘Samen-tuinen’ en aan ‘Bewegingscoaches’.”

Waarom willen jullie zo graag innoveren?
RJ: “Omdat we met onze beperkte middelen creatief willen omspringen om in ons werk echt kwaliteit te kunnen leveren. Neem nu het project rond de ‘Bewegingscoaches’: we leiden vrijwilligers op om de bestaande VELT-afdelingen en nieuwe VELT-groepen te begeleiden. We hebben daarvoor gekozen omdat we vaststelden dat er niet genoeg middelen zijn om afdelingsbegeleiding enkel met beroepskrachten te organiseren. Dus trainen en coachen we nu de vrijwillige bewegingscoaches. In het begin hebben we daar wel heel veel tijd moeten insteken. Maar meteen al kreeg dit project ook weerklank buiten VELT: we kregen voor ‘Bewegingscoaches’ de Prijs voor het Vrijwilligerswerk. Hierdoor zijn zowel de afdelingen als de raad van bestuur ook echt in het project gaan geloven, en dat heeft zeker bijgedragen aan het welslagen.
Voor VELT is er ook nog een belangrijke maatschappelijke drive om te vernieuwen: ecologie is als maatschappelijk thema ‘in’ en maakt dat we voortdurend uitgedaagd worden door onze omgeving om rond dat thema ook innovatief te zijn en grenzen te verleggen. We willen echt mee zijn in wat er maatschappelijk gebeurt.”

Wat doen die succeservaringen en die brede appreciatie in de vorm van prijzen met jullie organisatie?
RJ: “Het enthousiasme voor vernieuwing is duidelijk toegenomen. Het helpt ook om de negatieve kanten van innovatie te ondervangen: als we af en toe met de kop tegen de muur lopen, of dingen uitproberen die nog niet werken, dan tast dat het draagvlak voor vernieuwing niet echt aan. Het is niet fout om af en toe te mislukken als je echt vernieuwend wil werken.”

veltZijn er ook interne factoren die het innovatieve klimaat in de organisatie bevorderen?
RJ: “Dat we actief met innovatie bezig zijn, is ook wel het gevolg van onze recente geschiedenis: nieuwe medewerkers, een aantal nieuwe mensen in de raad van bestuur – en ik denk dan vooral aan een aantal externen. Mensen die niet echt uit VELT komen, die vanuit andere contexten op het thema ecologisch leven zijn betrokken. Dat heeft gemaakt dat we ook meer innovatiekracht mochten en konden ontwikkelen. Ook in het uitwerken van innovatieve projecten zijn we nu meer geneigd om externen in te schakelen zoals professionele procesbegeleiders, mensen die breder denken, en uit andere contexten komen – want zij prikkelen ons om breder te kijken, om onze gebruikelijke denkschema’s in vraag te stellen.”

Wat brengt jullie deelname aan het innovatietraject intern te weeg?
RJ: “Zeker voor de medewerkers die zelf deelnamen aan de tafels was de ervaring belangrijk. Je komt los van je dagelijkse realiteit, je kijkt breder, je komt in een soort van flow, een ander soort denkproces. Het is niet vanzelfsprekend om je collega’s hierin mee te krijgen. Wie niet rechtstreeks betrokken is, vindt het blijkbaar moeilijker om mee te gaan in die flow. We komen soms met ideeën die niet zo makkelijk worden geaccepteerd omdat de andere medewerkers niet bij het ontstaan van dat idee betrokken waren. Daarom dat we nu in deze tweede fase van het traject met zoveel mogelijk medewerkers meedoen.
De innovatietafels hebben ons ook anders en meer doen nadenken over onze innovatieve projecten: door ons verhaal te vertellen en daar met anderen over na te denken, puren we onze eigen innovatieve aanpak verder uit. Zo onderbouwen we ‘Samentuinen’ als concept nu sterker. De fenomenen benoemen, de praktijk expliciteren, zoeken hoe het precies werkt, er over communiceren op een heldere manier… Het ‘doen’ wordt meer onderbouwd, benoemd en daardoor ook weer sterker.”

Identikit
Naam: Riet Janssens
Organisatie: Velt
Beroep: medewerker beweging
Meer info op de website van Velt.

Laat wat van je horen

*