Tijdens het innovatiefestival van 22 mei jl. hield Socius drie publicaties boven de doopvont. Een drieluik dat niet over innovatie gaat, maar over maatschappelijk innoveren. Over hoe we als sociaal-cultureel werk daarin een rol kunnen spelen. Of al heel lang spelen. Alle publicaties zijn prachtig vormgegeven door Leen Depooter en rijkelijk geïllustreerd met foto’s van Koen Broos.
Vertellen
Als sociaal-cultureel volwassenenwerk willen we bijdragen tot relevante maatschappelijke innovatie. Die verandert de fundamenten en de spelregels van onze samenleving – zoals die zijn bepaald door cultuur, structuren en wetten, macht en economische wetmatigheden – zodat ze meer democratisch, inclusief en duurzaam worden. We doen dit via praktijken met groepen van mensen, organisaties, verenigingen en bewegingen. De innovatie waar deze praktijken op mikken, kan in haar finaliteit nooit ‘klein blijven’ en wordt maar historisch betekenisvol als er een samenstroom ontstaat van initiatieven die sociaal-culturele en maatschappelijke beweging maken in eenzelfde of verwante richting. Alleen het samenspel of de stroom van verschillende praktijken maken maatschappelijke innovatie. In Vertellen bieden we je een blik op deze levendige diversiteit aan sociaal-culturele praktijken die zich richten op specifieke thema’s en doelgroepen.
Info
– Auteur: Patrick De Rynck
– 193 pagina’s
– ISBN 978-90-697-9033-6 NUR 741
Verstaan
Innovatie lijkt een toverwoord. Een must! Maar waar gaat het eigenlijk over? In de publicatie Verstaan brengen we innovatie op begrip. Vanuit een sociaal-cultureel perspectief focussen we op maatschappelijke innovatie. We stellen de relatie tussen maatschappelijk innoveren en innoverende praktijken en organisaties scherp. We schetsen de eigen bijdrage van het sociaal-cultureel werk aan maatschappelijke innovatie, bekijken innoveren vanuit verschillende leertheoriën en ontwikkelen een eigen kader over maatschappelijk leren in de innovatie-arena. Ten slotte hanteren we drie verschillende perspectieven – dat van de praktijk, de organisatie en de werkers- en verkennen we maatschappelijke innovatie op deze verschillende niveau’s.
Info
– Auteur: Gie Van den Eeckhaut
– 88 pagina’s
– ISBN 978-90-697-9000-8 NUR 741
Versterken
Hefbomen ontwikkelen kracht. Kracht om dingen op te tillen en in beweging te zetten. Met de publicatie Versterken reiken we je zeven hefbomen aan. Instrumenten, werkvormen, methoden, of inzichten die werkers, organisaties en beleidsactoren helpen om maatschappelijk innoveren te ondersteunen en verder te ontwikkelen.
Info
– Auteurs: Line Windey, Yves Larock, Emilie Van Daele, Luc De Droogh, Gunter Gehre, Jon Goubin, Hugo Callens, Gie Van den Eeckhaut, Bea Elskens en Fred Dhont
– 152 pagina’s
– ISBN 978-90-697-9032-9 NUR741
Hoe bestellen?
De drie publicaties worden enkel gebundeld verkocht voor de totaalprijs van 60 euro (incl. verzendingskosten). Bestellen kan via mail of via telefoon (02 215 27 08).
Opgelet: Socius voorziet voor elke erkende sociaal-culturele volwassenenorganisatie één gratis bundel. Neem contact op met Veerle Verdoodt voor meer informatie (tel.: 02 215 27 08).