SWO-ART: een inspiratierooster

In het kader van de beleidsplanningsondersteuning ontwierp Socius een nieuwe werkvorm ter vervanging van SWOT en SOAR: de SWO-ART. Die is eerder te zien als een ‘inspiratierooster’ dan als een ‘confrontatiematrix’.

SWOART
Binnen de beleidsplanning levert de gegevensverzameling allerlei soorten interne en externe gegevens op. We interpreteren deze gegevens als sterktes, zwaktes, kansen of bedreigingen en combineren ze met elkaar om zo te zien welke uitdagingen met welke handelingsperspectieven op onze organisatie afkomen.

Om dat te doen is vooral de SWOT confrontatiematrix bekend. In de praktijk blijkt dat die vaak leidt tot een te grote focus op het negatieve en te veel aandacht heeft voor interne kwesties (ondersteunende of secundaire processen).

Een redelijk nieuwe werkvorm om dit te vermijden is de SOAR. Deze werkvorm brengt de aspiraties en de resultaten van een organisatie mee in het vizier. SOAR ontmijnt zo het negatieve maar heeft dan weer de neiging te veel te focussen op voluntarisme en houdt onvoldoende de zwaktes of bedreigingen in beeld.

Geïnspireerd door beide werkvormen, stellen we een nieuwe, alternatieve werkwijze voor: de SWO-ART. Die is eerder te zien als een ‘inspiratierooster’ dan een ‘confrontatiematrix’.

Je kan deze nieuwe werkvorm terugvinden in de Toolbox beleidsplanning.

Laat wat van je horen

*