Wat hebben we nog in petto?

Ook na het Innovatiefestival zet Socius vol in op maatschappelijk innoveren. Benieuwd wat we in 2014 en 2015 nog voor je in petto hebben?

Workshop ‘Innoveren een kans geven in de komende beleidsperiode’ –  13 juni 2014

Foto: Raymond Bryson - Lic. CreativeCommonsEen strategisch plan of beleidsplan mag niet leiden tot ‘kadaverdiscipline’. In deze workshop zoeken we naar manieren waarop we bij strategische planning onze organisatie sensitief voor innovatie kunnen maken. We doorlopen alle fasen in het planningsproces en exploreren de mogelijkheden om innovatieve elementen in te schakelen. We gebruiken de Toolbox beleidsplanning en de inzichten uit de hefboom ‘Trends als bron voor maatschappelijke innovatie’.

Meer info op www.socius.be.

Innovatiepitches – najaar 2014

Socius en de Sociale InnovatieFabriek organiseren dit najaar drie pitchingsessies over maatschappelijke ideeën voor een duurzame, inclusieve en democratische samenleving. In een Innovatiepitch vragen we sociaal-culturele professionals om hun innoverende concepten, praktijkideeën, projecten of activiteiten rond een bepaald vraagstuk af te toetsen bij collega’s uit andere organisaties. In dit platform krijgen ideeën groeikansen, zodat professionals uit diverse organisaties gesterkt worden in de verdere conceptualisering, uitwerking en/of uitvoering.

Begeleiding ‘Burgerinitiatieven versterken’ – 2015

Naar aanleiding van de hefboom ‘Burgerinitiatieven versterken’ bieden we een begeleidingstraject aan van vier dagdelen gespreid over een langere periode. Doorheen dit traject begeleiden we organisaties in het ontwikkelen van een gedeeld weten over wat burgerinitiatieven zijn en het verzamelen en kennismaken met burgerinitiatieven rondom. Daarnaast exploreren we hoe je organisatie zich kan verhouden en engageren ten aanzien van de gekozen burgerinitiatieven en werken we aan het afstemmen van ‘de organisatie van de organisatie’ bij het versterken van burgerinitiatieven.

Gesprekstafel ‘Samen overheidsbeleid verbeelden’ – 2015

Socius organiseert vier gesprekstafels, telkens gedurende een ganse dag, over belangrijke kernvragen omtrent overheidsbeleid en maatschappelijk innoveren. Hoe kunnen we sociaal-culturele praktijken en organisaties – wanneer het gaat over het innoveren van de samenleving – plaatsen in relatie tot de samenleving, tot de overheid en tot andere actoren in het maatschappelijke middenveld?

Vanuit welke visie op beleid – in functie van maatschappelijke innovatie – kunnen beleidsinstrumenten best ontworpen en ingezet worden? Wat zijn mogelijke suggesties voor beleidsinstrumenten? Allemaal vragen waarop we tijdens de gesprekstafels samen een antwoord trachten te formuleren.

Innovatielab – 2015

Het innovatielab is een effectieve werkwijze om een vaag en weinig omschreven innoverend idee te ontwikkelen tot een bruikbaar idee en om van hieruit een verdedigbaar en ‘verkoopbaar’ plan te ontwikkelen. Socius start in 2015 twee innovatielabs op. Tijdens drie tot vier werkdagen, verspreid over enkele maanden, kom je in groep samen om een embryonaal idee om te vormen tot een idee dat scherp, bruikbaar en uitvoerbaar is. Tussen de bijeenkomsten door is er regelmatig contact via een online leergemeenschap: mensen rapporteren via blogs, geven elkaar tips en advies of kritische bedenkingen. Hoe verder het innovatielab vordert, hoe concreter het idee wordt en hoe meer aan een echt businessplan gewerkt wordt. Waar nodig worden externe experten betrokken om het ontwerp-businessplan kritisch te bekijken en nog een aantal laatste tips en aanbevelingen te formuleren. Wanneer iedereen een businessplan heeft uitgewerkt, houdt de groep op te bestaan.

Innovatietoetsdag – 2015

Tijdens deze dag krijg je de kans om je eigen voortgang inzake innovatie binnen of vanuit je organisatie te toetsen aan de feedback, constructieve terugkoppeling en inhoudelijke weerkaatsing van collega-deelnemers. Op deze wijze maken we de doelstellingen van een intervisiegroep waar: (hulp-)vragen, moeilijkheden, knopen of malaises die spelen rond eigen startende en/of lopende innovatietrajecten worden getoetst aan de intervisiekwaliteiten van de hele groep. Tijdens deze dag maken we actief gebruik van de hefbomen Innovatiespiegel, Trendwatching, Grondhoudingen en Partners in Vernieuwing om de deelnemers en hun organisaties concrete werk-of groeisporen aan te reiken. Het zijn immers deze tools die een organisatie of professional kunnen helpen bij het oplossen van moeilijkheden of vragen binnen hun innovatietraject.

Leertraject ‘Ontwikkel je eigen innovatiekracht’ – 2015

Competenties en grondhoudingen van professionals zijn een belangrijke factor in innovatieprocessen. Zo zijn bijvoorbeeld de competenties ‘een andere toekomst zien’ of ‘anderen kunnen overtuigen’ en de grondhouding ‘nieuwsgierigheid’ eerder ondersteunend voor innoveren. De grondhoudingen ‘weerstand tegen verandering’ of ‘risicomijdend handelen’ zijn dan weer eerder belemmerend voor innoveren. Met dit initiatief zet Socius professionals aan tot zelfreflectie en helpen we hun innovatieve kracht te ontdekken en verder te ontwikkelen. Je leert wie je nu bent als beroepskracht. Daarbij kijken we naar je eigen competenties en grondhoudingen die innoveren ondersteunen of in de weg staan en bespreken we hoe je nog meer kan innoveren en welke ontwikkeling dit van je vraagt.

Bouwen aan een rechtvaardige en duurzame toekomst – 2015

Samen bouwen aan een rechtvaardige en duurzame toekomst: een uitdaging die verenigingen, individuele burgers, bibliotheken, cultuur- of gemeenschapscentra steeds meer opnemen. Soms uitgesproken, sterk en goed georganiseerd. Soms pril, klein, zoekend en veelbelovend. Socius en Locus, het Vlaamse steunpunt voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid, slaan de handen in elkaar om deze ontluikende transitiedynamiek  – goesting, potentieel, zoekend – een duw in de rug te geven. Samen met lokale en regionale actoren zorgen we voor ontmoetingskansen voor wie zich aangesproken voelt om mee te bouwen aan een duurzame toekomst. Vanuit deze ontmoetingen gaan we onder begeleiding op zoek naar verbinding en gemeenschappelijke initiatieven. Zo zorgen we er mee voor dat wat potentieel aanwezig is, daadwerkelijk dynamiek wordt.

Laat wat van je horen

*