Zeg niet: vrijwilliger. Zeg wel: medewerker

Niet alleen in de sector van het sociaal-cultureel volwassenenwerk zoeken organisaties naar nieuwe manieren om vrijwilligers te betrekken bij hun werking. Zo probeert ook de vrijwilligersbeweging Catapa op dit vlak voortdurend bakens te verzetten.

catapCatapa noemt zichzelf ‘een jonge vrijwilligersbeweging’ die werkt rond (anders)globalisering en duurzame ontwikkeling. Er wordt gefocust op een meer rechtvaardige en ecologisch minder desastreuze mijnbouw in vier Zuid-Amerikaanse landen en op de ondersteuning van boerengemeenschappen. De vzw werkt nagenoeg uitsluitend met vrijwillige medewerkers, op twee personeelsleden na.

Catapa richt zich in zijn ‘profielbeschrijving’ tot heel diverse vrijwilligers: “Jong of oud, doeners en denkers, met veel of weinig tijd.” Het werk gaat van het klassieke tappen op benefietfeesten, over het coördineren van een sprekerstour en het onderhouden van de website, tot het schrijven van artikels en het kritisch lezen van milieueffectenrapporten. Het kan los of vast, op het Gentse secretariaat of thuis, in of buiten een van de werkgroepen. Er wordt dus niet van iedereen een continue verantwoordelijkheid verwacht, en wie ‘vaste medewerker’ wil worden, neemt zijn of haar functie op gedurende één jaar in een van de vier werkgroepen. ‘Zuidmedewerkers’ werken dan weer minimum zes maanden in een partnerorganisatie in het Zuiden.

CatapakampOpmerkelijk is het beroep dat Catapa doet op studenten en pas afgestudeerden: sociologen, antropologen, juristen, ingenieurs, economen… Zij kunnen aan de slag in de werkgroep Studie & Lobby. Lobbywerk, studiewerk, netwerking, wetenschappelijke en juridische ondersteuning…: het is inderdaad vaak veeleisend werk wat deze basisbeweging presteert en vraagt.

Vrijwilligers – die niet toevallig ‘medewerkers’ worden genoemd – dragen het werk van Catapa en krijgen dus een grote verantwoordelijkheid als ze dat willen. Jaarlijks worden de taken herverdeeld, wat inspeelt op de jonge leeftijd van veel vrijwilligers en op het profiel van veel hedendaagse vrijwilligers. De doelstelling van Catapa is duidelijk omschreven en helder, wat het gevoel van de rechtstreekse impact die je kunt hebben, bevordert: het gaat concreet om het ondersteunen van boerengemeenschappen in Guatemala, Honduras, Peru en Bolivia. Er wordt ook nauw samengewerkt met de gemeenschappen zelf.

Wil je meer weten over Catapa, surf dan naar www.catapa.be.

 

Laat wat van je horen

*