10. Blogteksten schrijven

Schrijven voor het web is iets anders dan ‘papieren’ teksten maken.

Maak het interessant

Een blog is niet hetzelfde als een afdelingstijdschriftje dat bij de mensen in de bus komt en enkel gelezen wordt door de geadresseerde zelf. Een webblog is een publiek document, dat ook onder de ogen komt van andere mensen dan de beperkte lezersgroep die je misschien in eerste instantie voor ogen hebt. En dat is prima: een blog kan een geschikt kanaal zijn om een breder publiek te bereiken.

Maak de blog dus ook interessant voor een breder publiek: geef een woordje uitleg bij de activiteiten die georganiseerd worden, schrijf het verslag van een uitstap zodanig dat iemand die er niet bij was er ook iets aan heeft, publiceer een interview met een lesgever of inleider die je hebt uitgenodigd voor een cursus of lezing.

Maak het scanbaar

Uit onderzoek blijkt dat niet meer dan 16 % van de lezers een webtekst woord voor woord doornemen, en dat slechts 60 % van wat mensen lezen ook echt begrepen wordt. Webgebruikers ‘scannen’ een tekst eerder dan dat ze hem lezen: ze gaan vooral op zoek naar sleutelwoorden en -zinnen en naar visuele accenten.

Leesbare blogteksten schrijven betekent dus op de eerste plaats dat de teksten die je schrijft makkelijk scanbaar moeten zijn. Dat doe je vooral door een duidelijke visuele structuur in je tekst aan te brengen door middel van witregels, tussentitels en vette of schuine tekst.

Meer tips over schrijven voor het web vind je op de Kennisbank en op www.cultuurnet.be.

OEFENING

Analyseer een paar berichten op de blogs die je in Ding 1 opgelijst hebt. Herschrijf een van de gevonden artikels op basis van deze tips over webschrijven en plaats het op je blog.

Reacties

U moet ingelogd zijn om reacties te kunnen bekijken en/of te posten, en om de artikels af te drukken.